Noutăți

Două zile de vis la Săcele și Codlea! Maya și Mascotele Zurli aduc „Bucurie în farfurie”!

Dacă ar fi să începem povestea Mascotelor Zurli și a „Bucuriei în Farfurie” din zilele de 20 și 21 aprilie, la Săcele și Codlea, în minunatele locuri ale județului Brașov, v-am spune că în vremurile când Maya și chiar Tanti Prezentatoarea erau de vârsta voastră, descopereau două elemente magice: o legumă, cartoful și un mic dejun sau un desert delicios, clătitele.

Maya și Mascotele Zurli vă spun că ele știu faptul că aici, în zona Brașovului, cartoful, acea legumă miraculoasă, bogată în amidon, se cultivă de mulți, foarte, foarte mulți ani!

Erați copii mici, stăteați cuminți la măsuța voastră și bunica vă pregătea piure de cartofi, ciorbiță de cartofi, iar când voi ați crescut mai măricei, ați aflat că puteți mânca și cartofi prăjiți.

Ei, dragi copii, cartoful a venit adus de marii navigatori care au colindat mările în căutarea de noi pământuri și noi plante, tocmai din America. După orez, grâu și porumb, cartoful reprezintă a patra sursă care vouă vă poate da energia de care aveți nevoie zi de zi ca să fiți voioși, puternici, veseli și cu multă energie.

La Săcele și la Codlea, Maya și Mascotele Zurli ajung, așadar, în Țara Cartofului și a magicelor preparate care vă aduc Bucuria în Farfurie!

În diminețile voastre de sfârșit de săptămână, mămicile sau bunicile voastre v-au pregătit clătite, așa este?

Ei, aflați că aici, în zona Brașovului, există câteva rețete speciale de clătite. Au fost preparate de către niște gospodine care fac parte din neamul sașilor, oameni gospodari, veniți acum mult, mult timp tocmai din Germania, dintr-o regiune frumoasă, numită Saxonia. Ei au numit clătitele făcute de ei: „clătite brașovene”.

Tanti Prezentatoarea și Maya au căutat pentru voi mai multe rețete. Principala rețetă de clătite brașovene se face ușor. Se pregătesc clătitele, precum clătitele obișnuite. Dar, în loc să pui dulceață sau ciocolată și să le mănânci calde, în clătitele calde se pune un amestec de carne tocată ori șuncă presată, se împăturesc clătitele și se prăjesc în ulei. Se pot mânca alături de sos de roșii sau de smântână. De asemenea, înainte de prăjire, clătitele rulate se pot da prin ou și pesmet, căpătând o crustă delicioasă.

Evident, clătitele brașovene mai pot fi făcute și cu brânză dulce și stafide. Dacă acest tip de clătite sunt un fel savuros de mâncare pentru părinți și bunici, voi, piticii puteți să vă răsfățați cu faimoasele clătite obișnuite, cu dulceață sau cu delicioasă ciocolată.

Dar, oare, numai atât știm despre brașoveni și ținuturile lor magice? Se spune că brașovenii au decis să aducă de departe multe lucruri frumoase pentru oamenii de la câmpie care nu aveau aceste lucruri.

Și-au încărcat produsele în căruțe mari, pe care locuitorii de la câmpie, care le vedeau coborând de la munte, le numeau „brașovence”. Târgurile, piețele orașelor din câmpie erau pline de astfel de căruțe „brașovence”.

Brașovenii își lăudau produsele, adică le făceau reclamă, cum am zice noi astăzi. Evident, mai exagerau și ei puțin, de aceea oamenii le spuneau că spun „brașoave”.

Totuși, Maya și Mascotele Zurli nu vă spun „brașoave”, ci vă așteaptă pe 20 aprilie, de la ora 17.00, la Săcele, în patria cartofului și pe 21 aprilie, de la ora 11.00, la Codlea. Nu vă veți plictisi cu noi! Ne vom distra, vom dansa, ne vom bucura de bunătăți!

Haideți, ce mai stați, ați comandat deja biletele? Ne găsiți aici: https://zurli.ro/program/

Ai verde la distractie pe canalul nostru de YouTube. Fii primul care asculta cele mai noi cantece cu Gasca Zurli.

Fie ca veselia noastra
sa-ti inunde inboxul

INCHIDE